Nieko nėra praktiškesnio už gerą teoriją, – šį Kurt‘o Lewin‘o posakį išgirdau prieš penkerius metus. Pats tuo metu buvau įsitraukęs į ilgą mokymąsį – siekiau pažinti koučingo praktikos paslaptis. Mano dėstytojas Peter Jackson šia fraze atliepė kiek cinišką mano (dar žalios) mokslų grupės klausimą Tai ko mes čia susirinkome, jei mums reikės knygas skaityti ir daryti visokias analizes? Prie ko čia koučingas? Geriau pasakykite mums gerų klausimų pavyzdžių, kuriuos galėtume užduoti savo klientams!  –  replikavo brangiu kostiumu vilkintis finansų strategas iš Londono Sičio.

Vertindamas dabartinę savo patirtį ir žiūrėdamas atgal, galiu pasakyti, kad Kurt’as Lewin’as buvo šimtą kartų teisus. Galiu mokėti visus įmanomus koučingo klausimus arba modelius, tačiau neišmanydamas teorijos, t.y. ką ir kaip su jais daryti, vargu ar galėsiu panaudoti metų metus kauptą kitų koučingo specialistų patirtį. Štai keletas įžvalgų, palydėjusių mane į šią nuostatą. Ne tik apie koučingą, bet ir apie kulinariją. Kad nebūtų viskas teoriška.

Kartą rengiausi vakarienei gaminti čili sriubą. Buvau peržiūrėjęs kelis receptus, nusipirkau produktų. Tačiau prieš imdamasis reikalo dar paskambinau savo senam bičiuliui virėjui.  Klausyk, – sakau aš jam. Patark man kokių nors gerų prieskonių, kuriuos galėčiau įdėti į čili sriubą. Mano bičiulis aname laido gale susimąstė ir ištarė auksinius žodžius, kuriuos įvertinau ne iš karto.  Gerai, – jis sako. Pagalvokime, kas auga tame regione ir kas čili autoriai…žinai, būtinai įdėk juodojo šokolado. Man net šaukštas iš rankų iškrito. Ką?! Kaip tai – šokolado?! Į čili sriubą?!, – be skrupulų pakėliau toną. Paklausyk manęs, tai bus geriausia vakarienė, kokią esi kada nors ruošęs!, – tvirtai nukirto mano draugas. Įdėk pusę plytelės juodojo šokolado. Jei nori gerai suderinti prieskonius, turi naudoti tokius, kuriuos naudojo patiekalo autoriai. O šokoladas buvo vienas esminių prieskonių, – ramiai paaiškino Ramūnas.

Vakarienė buvo nuostabi. Daugiau nei nuostabi.  Šokoladas į vieną visumą susiejo visus patiekalo ingredientus ir visi ragavę čili prašė pakartoti.  Tačiau ne šokolade esmė.

Prisimindamas savo bičiulio minčių eigą supratau, kaip meistriškai jis sujungė kulinarijos teoriją ir praktiką. Ir jei ne jo išmintingas patarimas bei jo pagrindimas, būčiau viręs dar vieną čili, kurį galima užsisakyti bet kur kitur.

Mokantis daryti dalykus kitaip nepakanka vien tik mūsų pačių patirties ir išorinių patarimų. Greičiausiai kas antras skaitantis šį tekstą dabar pagalvojo “na ir teoretikas tas Tomas”. Tik noriu pasakyti, jog mūsų skubėjimas bei greitų atsakymų troškimas trukdo mums įsigilinti kaip, ką ir kodėl darome.

Čia noriu pateikti dar vieną pavyzdį iš kulinarijos. Kartą internete ieškojau duonos recepto. Jo autorė ne tik parašė kaip ir ką daryti, bet ir prie daugelio nurodymų pridėjo žodelį nes. Darydami raugą neuždenkite stiklainio, nes raugas neiškils. Minkykite tešlą ne mažiau kaip 30 minučių, nes duonelė nebus tokia skalsi. Šis paprastas pavyzdys parodo, kad  recepto autorė buvo atidi, jei taip galima pasakyti, “duonos kepimo teorijai”. Jei ji būtų parašiusi vien tik neuždenkite raugo, aš tikriausiai būčiau į tai pažiūrėjęs „lanksčiai“, t.y. būčiau padaręs, kaip man tuo metu būtų atrodę. Pavyzdžiui, būčiau pamanęs, kad geriau raugą uždengti, kad į jį nepakliūtų bakterijų. Ir jei raugas būtų nepakilęs, ką negeru žodžiu minėčiau? Žinoma, kad recepto autorę!

Kaip bebūtų, populiariųjų mokymų srityje žodis teorija skamba kaip keiksmažodis. Čia tik teorija!, Tai nepritaikoma!  ir pan. Niekas nenori gaišti laiko modeliams ir schemoms – mums reikia greitų patarimų, kurie … ir čia sustoju pagalvoti. Kokių patarimų? Tokių kurie palengvintų mūsų savijautą, padarytų darbą lengvesnį ar verslo partnerius “užnorintų” pirkti tik iš mūsų?

Suprantu, kad ieškome to, ką galime pritaikyti praktiškai. Norime, kad tai suveiktų  šimtu procentų. Tačiau tą šimtą procentų sukuria ne patarimo kokybė, o mūsų gebėjimas tą patarimą pritaikyti. Ir kad gebėtume tai padaryti, turime žinoti kas, kaip, kur, kada ir kokiomis aplinkybėmis.

Patarimų pilna internete, jų apstu labiau patyrusių žmonių žodžiuose. Tačiau “nuogi” patarimai skatina mus mokytis “bandymo ir klaidos” principu. Tuo tarpu geras patarimo pagrindimo išmanymas mums leidžia suvokti kur kas platesnį mūsų veiksmų kontekstą. Taip mokydamiesi mes galime geriau prognozuoti pasekmes ir sumažinti klaidų riziką.  Dar daugiau, remdamiesi pagrindimu, galime kurti savus patarimus – tokius, kurie mums  tiks geriausiai. Žinoma, tai niekaip nesumenkinta patirtinio mokymosi. Bet jei savo patirtį paremsiu įtvirtintomis žiniomis ir išmintimi, galbūt mano mokymasis bus kur kas turtingesnis.

2 comments on “Tai kaip ten su ta teorija ir praktika?

  1. Justina on said:

    Žinai, Tomai, aš apie teoriją-praktiką turiu tvirtą nuostatą. Viena be kitos tiesiog neegzistuoja ir gera teorija yra praktikos geras reziume. Juk be praktikos (čia įtraukčiau ir įžvalgas, bet kokio plauko stebėjimą nuo senų senovės) nebūtų ir teorijos, o po teorijos vėl seka praktika, išbandymas, pritaikymas, ir toliau patvirtinama, tobulinama ar naujai užrašoma teorija. Taip kad čia yra tiesiog žmonijos mokymosi proceso dvi lygiavertės pakopos. Kuri pirmiau? Višta ar kiaušinis – nežinau. Gal viskas prasidėjo nuo stebuklingos minties kokioje nors stebuklingoje galvoje, kurią pasakė ar užrašė, kuri virto aksioma, lema ar teorema…
    Žmonės, kurie menkina teoriją, tiesiog jos neišmano arba bijo pripažinti tai, žmonės, kurie praktikus be teorijos vadina kvailiais irgi neįžvelgia galimybės tuos ‘kvailius’ apklausti ir užrašyti jų mintis…

    Čili pipiro gali pabandyti įdėti ir į tinginį, kuriame neapsieinama be šokolado. Mes su drauge dedame.
    O jei nori apsaugoti kylančią tešlą nuo bakterijų, nečiaudėk ant jos. :) )) Bet šiaip gali ir uždengti, pabandyki, gal iškils ir parašysi kitą receptą? Aš kildindama tešlą užkloju ją linine drobe.

    Tad pašmaikštaudama pritariu šiam straipsniui ir linkiu ir toliau rasti balansą tarp teorijos, praktikos ir gyvenimo juose :)

    VA:F [1.9.10_1130]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Tomas Misiukonis on said:

    Matau, kad kulinariniai pavydžiai buvo veiksmingi :)
    Justina, ačiū už gerą komentarą!

    VN:F [1.9.10_1130]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

HTML tags are not allowed.